Pages Menu
Categories Menu

Herbaty – kategorie i podzial

Herbaty - kategorie i podzial

Herbaty – kategorie i podzial

Do podstawowych rodzajów herbat zaliczyć należy między innymi herbatę czarną, czyli doskonale nam znaną odmianę, jaka jest typowa dla każdego jednego domu. Z pewnością większość z nas pija ją regularnie na śniadanie i kolacje. Smakuje standardowo, dodaje się do niej albo kilka kropel soku, albo kawałek cytryny. Może być słodzona lub pozostać gorzka, wedle uznania. Ponadto nie zapominajmy o tym, że to jest herbata najbardziej kojarząca nam się z tego rodzaju napitkiem, ponieważ czarna herbata jest odmianą klasyczną.

Najpopularniejsza nie tylko w naszych domach i ogólnie na kontynencie europejskim, co pita najchętniej i tym samym najczęściej wybierana na całym świecie. Jej uprawia się tym samym zdecydowanie najwięcej. Jest ona robiona z liści Camelli sinensis. Jest to więc herbata odmiany chińskiej. Wyróżnia się tym, że jest robiona na zasadzie przeprowadzania procesu pełnej, maksymalnej fermentacji. Jako ową fermentację rozumie się natomiast proces utleniania. W ten sposób pozyskiwany jest specyficzny posmak tejże herbaty, czyli nieco goryczkowaty, bardzo intensywny i mocny smak oraz aromat. W porównaniu z na przykład herbatą zieloną czy też również dość popularną od lat herbatą oolong jest to naprawdę kolokwialnie mówiąc kosa. Niekiedy na ten rodzaj herbaty mówi się też herbata czerwona. Dlaczego, skoro odmiana czerwona to przecież w naszym rozumieniu zupełnie inna kategoria? W tym zakresie warto wspomnieć o napojach robionych z liści rosnących w Korei Południowej, w Japonii, porastających Chiny.

To sprawia, że sięga ona swymi korzeniami krajów azjatyckich, więc dlatego nazywa się ją herbatą czerwoną. To, że jest to w naszym tłumaczeniu herbata czarna wynika natomiast z faktu koloru uzyskiwanego przez wysuszone liście. Jest on ciemnawy, dlatego Europejczycy oraz mieszkańcy Ameryk zwykli tę herbatę określać jako czarną. Poprawna i pierwotna jej wersja to natomiast herbata czerwona. Obecnie modną odmianą czarnej herbaty okazuje się być herbata Earl Grey. Jest to typ napitku, jaki bazuje na swoistej mieszance – z jednej strony trochę liści tradycyjnej czerwonej, czyli zwanej u nas czarną, herbaty a nieco też innych dodatków. Niekiedy jest ona mieszana z olejami z roślin takich jak bergamotka.

Co więcej można też mówić o odmianie herbaty czarnej w postaci indyjskiej, czyli nic innego jak połączenie wywaru z liści czarnej herbaty z mlekiem oraz miodem i cukrem. Ponadto czasami cukier zamieniany jest odpowiednio na melasę. Nierzadko dodatkami do takiej mikstury herbacianej okazuje się być imbir, goździki czy też pieprz oraz cynamon i kardamon. Nie zapominajmy też o tym, że obecnie, gdy jest moda na zdrowe odżywianie i bycie fit a co za tym idzie życie w zgodzie z naturą jest na topie, spektakularny sukces odnosi prastara mieszanka japońska czyli herbata zielona. Jest to bardzo zdrowa herbata, jaka ma w sobie szereg rozmaitych pozytywnie wpływających na ludzki organizm właściwości.

Jej zaletą jest między innymi to, iż jest pełna garbników oraz antyoksydantów, co ma ogromny wpływ na skuteczne działanie rozlicznych narządów naszego organizmu. Najlepiej pić ją nie w saszetkach, czyli nie pod postacią herbatki ekspresowej w torebkach, ale parzone liście i napar z nich. Jest gorzkawa, ma nutkę goryczki, najlepiej działa bez dodatków – ewentualnie z cytryna, ale nie ma to sensu, ponieważ zawiera sama w swych liściach spore ilości witaminy C. Nie zaleca się jej natomiast słodzić, bowiem należy zieloną herbatę potraktować jako zwyczajne ziółko, więc z dodatkami warto byłoby się wstrzymać. Ma odcień słomkowy, dość jasny, dlatego niezorientowani w temacie często uważają, że z herbatą jest coś nie tak, skoro nie przybiera ciemnego odcieniu, taki jasny, wręcz mdły kolor mieć powinna.

Oczywiście zielona herbata nie jest jedna jedyna, wyróżnia się ich wielorakie odmiany, które przede wszystkim wydziela się na terenie Japonii, gdyż Kraj Kwitnącej Wiśni jest ojczyzną tego napitku. Wszystko w tym aspekcie zależne jest zwłaszcza od rodzaju a także jakości roślin oraz ich poszczególnych części, które wykorzystywane są do wykonywania naparów. Jeszcze czymś innym jeżeli chodzi o odmiany herbaty jest herbata czerwona Pu-Erh. Jest to bardzo specyficzna kategoria napitków herbacianych, jaka ma olbrzymie właściwości zdrowotne, umożliwiając skuteczne oraz zdrowe spalanie tłuszczu.

Jest to typowa dla nas Polaków i Europejczyków w ogóle herbata czerwona, która powstaje na skutek procesu utleniania czyli fermentacji. W tym zakresie mowa o aromatycznym naparze z liści, jakie mają ciemniejszy kolor po zalaniu wodą wrzącą niż przykładowo czarna herbata o której mowa była we wcześniejszych fragmentach. Jest to napitek odcieniu ziemistego, specyficzny swym posmakiem.

Artykuł dzięki: